Op stap! praktijk

Jouw opstapje naar een optimale ontwikkeling

Is je kind wat houterig in de motoriek? Heeft hij of zij moeite met leren of concentreren? Of ervaar je andere zorgen over de ontwikkeling van je kind? Bij Op stap! praktijk in Lichtaart staan onze ervaren kinesitherapeuten klaar om je te helpen.

We bieden gespecialiseerde kinderrevalidatie op maat, met aandacht voor de unieke noden van elk kind. We werken nauw samen met jou en je kind om een behandelplan op te stellen dat gericht is op optimale ontwikkeling en herstel.

Waarvoor kan je bij ons terecht

Ademhalingstherapie

Ademhalingstherapie voor baby’s, kinderen of jongeren met ademhalingsmoeilijkheden. Van herstel na longontsteking tot het beheersen van aandoeningen zoals mucoviscidose. We bieden een warme, ondersteunende omgeving waarin ze beter leren ademhalen en zo hun longfunctie kunnen verbeteren. We maken gebruik van speelse technieken en aangepaste oefeningen.

Sportletsels en kinesiotaping

We bieden gespecialiseerde zorg voor ‘jonge’ atleten van alle niveaus, van preventie tot revalidatie. Door gebruik te maken van kinesiotaping als aanvulling op onze therapieën, wordt de spierfunctie ondersteunt, verminderd de pijn en wordt het herstel bevordert.

Spierletsels en houdingsproblemen

Naast ademhalingstherapie behandelen we ook spierletsels, zoals sportblessures of postoperatieve revalidatie. Met diverse technieken en oefeningen streven we naar het verbeteren van de mobiliteit, het verminderen van pijn en het optimaliseren van de houding.

Ontwikkelingsstimulatie

We helpen baby’s en peuters bij hun motorische ontwikkeling. We werken aan vertraagde ontwikkeling, bijvoorbeeld als een baby moeite heeft met rollen, zitten, kruipen, stappen, en bij peuters met rompstabiliteit en het gangpatroon.

Verloop van de sessie

Onze aanpak is actief en persoonlijk, gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van elk kind. We zorgen ervoor dat ze sterke stappen kunnen zetten in hun groei en beweging.

Voorkeurshouding, torticollis en afplattingen van het hoofd

We richten ons op problemen zoals voorkeurshoudingen, afplattingen van het babyhoofd, torticollis. We meten de vorm van het babyhoofd met plagiocephalometrie en bieden specifieke behandelingen voor afplattingen.

Grove en fijne motoriek en motorische coördinatie

We ondersteunen via doelgerichte oefeningen de fijn- en grofmotorische vaardigheden en stimuleren zo ook de motorische coördinatie om de natuurlijke ontwikkeling te ondersteunen.

Visuomotoriek & ruimtelijk inzicht

Het is belangrijk om de visuele en motorische vaardigheden te optimaliseren voor een nauwkeurigere oog-handcoördinatie en een beter ruimtelijk inzicht.

Zelfbeeld

We helpen het verbeteren van het lichaamsbesef, het zelfvertrouwen en het emotioneel welbevinden door geïntegreerde bewegingsactiviteiten.

Schoolse vaardigheden

We gaan aan de slag met de schoolse uitdagingen zoals lezen, schrijven en rekenen door het verbeteren van motorische en executieve functies.

Voor wie?

Kinderen van 3 tem 16 jaar kunnen bij ons terecht voor psychomotorische diagnostiek en evaluatie.

Evaluatie

Met onze evaluatie brengen we de ontwikkeling in kaart. Dit zorgt voor een basis voor verdere ontwikkeling en groei, zodat het kind optimaal kan functioneren in het dagelijks leven.

Onderzoek

We onderzoeken hoe lichaam en geest samenwerken en op welk niveau het kind zich in zijn psychomotorische ontwikkeling bevindt.

We bekijken nauwkeurig hoe het kind beweegt en reageert, om doelgerichte stappen te kunnen nemen.

Angst en paniekaanvallen

We bieden ondersteuning bij angsten, paniekaanvallen, claustrofobie, faalangst en fobieën. Of je nu bang bent in kleine ruimtes, last hebt van paniekaanvallen, of gewoon heel zenuwachtig bent, wij zijn er om te helpen. Samen gaan we de angsten te lijf, zodat je je weer sterker en zelfverzekerder voelt.

Ademhalingsklachten

Relaxatietherapie helpt je om beter te ademen en te ontspannen, vooral als je last hebt van ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie. We leren tips en tricks om tot rust te komen en weer makkelijk te kunnen ademen.

Concentratieproblemen en problemen met emotieregulatie

Van concentratiestoornissen tot problemen met impulscontrole naar innerlijke onrust, we bieden onze ondersteuning aan. Als je moeite hebt om je te concentreren of als je je vaak heel druk voelt van binnen, dan zijn onze therapieën erop gericht om jouw hoofd weer rustig te maken, zodat je je beter kunt focussen.

Bij depressie en burn-out

Als je je erg verdrietig voelt of heel erg moe bent van alles, dan kan het zijn dat je een beetje depressief bent of een burn-out hebt. Maar weet dat er altijd licht is aan het einde van de tunnel. Wij zijn hier om je te helpen om weer gelukkig te worden en vol energie van het leven te genieten. bieden we een luisterend oor en effectieve therapieën om je te helpen weer de zon te zien schijnen en vol energie van het leven te genieten.

Psychosomatische klachten

Soms doet je lichaam pijn omdat je gestrest bent. Rugpijn, buikpijn, hoofdpijn, het kan allemaal komen door stress. Wij leren je hoe je kunt ontspannen, zodat je weer lekker in je vel zit en zonder pijn kunt spelen en bewegen.

Slaapmoeilijkheden

Als je moeite hebt met slapen, gaan we samen op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat je ‘s nachts als een roosje kunt slapen, zodat je overdag weer vol energie bent.

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap helpen we bij houdingsproblemen en rug- en/of nekpijn, zodat je je comfortabel kunt voelen terwijl je jouw baby draagt. We richten ons ook op bekkeninstabiliteit en problemen met de bekkenbodemspieren, om jouw lichaam voor te bereiden op de bevalling en om klachten te verminderen.

Met prenatale voorbereiding bereiden we je voor op de bevalling. We leren je ademhalingstechnieken, hoe je weeën kunt opvangen, de juiste perstechnieken, ontspanningstechnieken en geven advies over houding, zodat je vol vertrouwen de bevalling tegemoet kunt gaan.

Na de bevalling

Na de bevalling helpen we met bekkenbodemreëducatie om de spieren te versterken en eventuele problemen aan te pakken.

We ondersteunen je bij postnataal herstel met advies over houding, core-stability oefeningen, bekkenbodemtraining en het opbouwen van conditie, zodat je weer fit en vitaal bent na de bevalling.

Ons kineteam

Wij zijn een kinesitherapeutische groepspraktijk.

We richten ons vooral op baby’s, kinderen en jongeren maar bieden ook ondersteuning tijdens en na de zwangerschap.
Ook voor stress-gerelateerde klachten (zowel kinderen als jongvolwassenen) kan u bij ons terecht.


Samen gaan we op zoek naar de best mogelijke aanpak.

Werkwijze

1. Aanmelden

Aanmelden kan telefonisch of via mail. We leggen dan een eerste afspraak vast, waar we de achtergrond van de problemen goed in kaart kunnen brengen. Voor de eerste afspraak mag het kind begeleid worden door 1 van de ouders.

0479 52 63 39
[email protected]

2. Intake (30min.)

Tijdens het intake gesprek wordt nagegaan wat juist de moeilijkheden zijn en hoe de situatie verlopen is. Er wordt uitgelegd hoe therapie verloopt (dit is uiteraard afhankelijk van het individu), we werken altijd op maat van de persoon en de hulpvraag.

Het doel van dit gesprek is enerzijds de achtergrond in kaart brengen maar anderzijds ook wederzijds vertrouwen opbouwen.

Op het einde van het intakegesprek plannen we de volgende therapiemomenten in.

3. Therapie (30min.)

Therapie gaat bij voorkeur door in onze praktijk, maar soms wordt er voor kinderen ook therapie op school of aan huis.
We werken vanuit de hulpvraag en passen de meest geschikte revalidatietechnieken toe.

De frequentie per week wordt in samenspraak bepaald (afhankelijk van de ernst van de aandoening).

4. Multidisciplinair overleg

Wanneer u of uw kind bij ons in therapie is, proberen we zoveel mogelijk samen te werken met de arts betrokken bij de moeilijkheden.

Ook overleggen we graag met de arts om zo de beste zorgen te kunnen geven en samen aan hetzelfde doel te werken.

1. Aanmelden

Aanmelden kan telefonisch of via mail. We leggen dan een eerste afspraak vast, waar we de ontwikkeling goed in kaart kunnen brengen. De baby/peuter mag steeds begeleid worden door 1 van de (groot)ouders.

0479 52 63 39
[email protected]

2. Intake (30min.)

Tijdens het intake gesprek wordt nagegaan waar juist de moeilijkheden zich situeren en hoe de ontwikkeling tot nu toe verlopen is. Er wordt uitgelegd hoe therapie verloopt (dit is uiteraard afhankelijk van het individu), we werken altijd op maat van het kind en de hulpvraag.

Indien er een voorkeurshouding is met afplatting van het hoofdje kan er ook een meting gebeuren om te kijken hoe ernstig deze afplatting is.

Het doel van dit gesprek is enerzijds de achtergrond in kaart brengen maar anderzijds ook wederzijds vertrouwen opbouwen.

Op het einde van het intakegesprek plannen we de volgende therapiemomenten in.

3. Therapie (30min.)

Therapie gaat bij voorkeur door in onze praktijk, maar soms wordt er voor baby’s en peuters ook therapie op de crèche of thuis gegeven. We stimuleren de ontwikkeling en geven voldoende oefeningen mee om ook thuis te oefenen.

De frequentie per week wordt in samenspraak bepaald (afhankelijk van de nood). Meestal is er 1 contactmoment per week en worden er thuisoefeningen meegegeven.

4. Multidisciplinair overleg

Wanneer uw baby/peuter bij ons in therapie is, proberen we zoveel mogelijk samen te werken met de arts betrokken bij de moeilijkheden.


Ook is het vaak een meerwaarde om ook de opvangplaats te bevragen of te bezoeken om zo de beste zorgen te kunnen geven en samen aan hetzelfde doel te werken.

1. Aanmelden

Meld je aan via telefoon of e-mail voor een intake-gesprek met één of beide ouders. Zo leren we de achtergrond van je kind goed kennen.

0479 52 63 39
[email protected]

2. Intake (1u)

Tijdens de intake bespreken we de situatie van je kind in alle openheid, zonder je kind erbij. Daarna sturen we enkele vragenlijsten mee die thuis ingevuld kunnen worden, inclusief een vragenlijst voor de school.

Na de intake plannen we de testmomenten in om een gerichte therapie te starten.

3. Testing (2x 1u)

We plannen twee testmomenten in om een compleet beeld te krijgen van de ontwikkeling van je kind. We gebruiken gestandaardiseerde testen en observeren je kind op een speelse manier.

Na de testen bespreken we in het adviesgesprek de resultaten en stellen we een behandelingsplan op.

4. Adviesgesprek
(bespreking testing) (1u)

Tijdens het adviesgesprek overlopen we samen met de ouders de observaties en testresultaten. We bespreken onze bevindingen en leggen de link tussen de hulpvraag vanuit de intake.

Op het einde stellen we een behandelingsplan voor, waarbij de keuze volledig bij de ouders ligt.

5. Therapie (30 min)

Als besloten wordt om therapie op te starten, zoeken we naar een geschikt moment. De therapie vindt plaats in onze praktijk of op school, afhankelijk van de situatie. We evalueren de vooruitgang minstens één keer per jaar.

6. Multidisciplinair overleg

We streven naar samenwerking met andere zorgverleners betrokken bij de ontwikkeling van je kind. Ook overleggen we graag met de school om je kind zo goed mogelijk te ondersteunen.

1. Aanmelden

Aanmelden kan telefonisch of via mail. We leggen dan een eerste afspraak vast (indien het voor een kind is, kan dit met één of beide ouders), waar we de achtergrond van de struikelblokken goed in kaart kunnen brengen.

0479 52 63 39
[email protected]

2. Intake (30-45 min.)

Tijdens het intake gesprek wordt nagegaan waar de persoon of het kind op vast loopt. Er wordt uitgelegd hoe therapie verloopt (dit is uiteraard afhankelijk van het individu), we werken altijd op maat van de persoon en de hulpvraag.

Het doel van dit gesprek is enerzijds de achtergrond in kaart brengen maar anderzijds ook wederzijds vertrouwen opbouwen.

Op het einde van het intakegesprek plannen we de therapiemomenten in.

3. Therapie (30min.)

Therapie gaat bij voorkeur door in onze praktijk, maar soms wordt er voor kinderen ook therapie op school gegeven. We werken vanuit de hulpvraag en gaan met verschillende relaxatietechnieken aan de slag. Zo komen we tot de meest geschikte tools en tips voor elk individu.

De frequentie per week wordt in samenspraak bepaald. Meestal starten we met 1x per week, maar na een tijdje kan er meer tijd tussen 2 therapie momenten gelaten worden.

4. Multidisciplinair overleg

Wanneer u of uw kind bij ons in therapie is, proberen we zoveel mogelijk samen te werken met de andere zorgverleners (logopedisten, psychologen, artsen, …) betrokken bij de moeilijkheden.

Ook overleggen we graag met de school en andere zorgverleners om zo de beste zorgen te kunnen geven en samen aan hetzelfde doel te werken.

Multidisciplinair overleg is een meerwaarde om u of uw kind zo goed mogelijk te ondersteunen.

1. Aanmelden

Zwanger met rug-en bekkenklachten: aanmelden kan gedurende heel de zwangerschap

Zwanger met nood aan prenatale voorbereiding (zonder andere klachten): aanmelden kan vanaf ongeveer 28 weken

Bevallen met nood aan postnatale begeleiding: aanmelden kan vanaf 6 weken (bij bekkenbodemklachten al vanaf 4 weken)

0479 52 63 39
[email protected]

2. Intake (30-45 min.)

Tijdens het intakegesprek prenataal wordt nagegaan hoe de zwangerschap al verlopen is en waar er eventueel moeilijkheden zijn.

Postnataal wordt er nagevraagd hoe de zwangerschap en de bevalling verlopen is en de eerste weken thuis met de baby.

Het doel van dit gesprek is enerzijds de achtergrond in kaart brengen en uw verwachtingen te weten te komen maar anderzijds ook het doel en de opbouw van de therapie te verduidelijken.

Op het einde van het intakegesprek plannen we het volgend therapiemoment in.

3. Therapie (30min.)

Therapie gaat bij voorkeur door in onze praktijk, maar indien u niet ter plaatse geraakt, komen we ook op huisbezoek.

prenataal: bekkenbodemeducatie, voorbereiding op weeënopvang en perstechnieken, relaxatie opdrachten en indien nodig houdingsadviezen en tips om bekken- en rugpijn te verminderen

postnataal: bekkenbodemreëducatie, spieropbouw voor buik- en rugspieren, houdingsadviezen en opbouw van de algemene conditie

De frequentie per week wordt in samenspraak bepaald. Meestal is er een therapiemoment 1x per week.

Voorschrift en aantal sessies

Voor perinatale kinesitherapie krijgt u een voorschrift van uw gynaecoloog of huisarts.

Prenataal worden er 4 à 5 sessies ingepland, postnataal meestal 1 tot 9 sessies (naargelang de noden).

Indien er bekken-, rug- of bekkenbodemklachten zijn, kan er steeds een extra voorschrift opgemaakt worden door uw arts.

Nuttige info

Alle behandelingen gebeuren na afspraak. Een doktersvoorschrift maakt uw behandeling gedeeltelijk terugbetaalbaar door het RIZIV.

Bij de eerste afspraak brengt u het doktersvoorschrift, 3 klevertjes van uw ziekenfonds en de identiteitskaart mee.

Indien u de afspraak niet kan nakomen, gelieve deze dan minstens 24u op voorhand te annuleren. Bij voorkeur via Whatsapp. Niet nagekomen of laattijdig geannuleerde afspraken worden aangerekend.

De tarieven kan je terugvinden op de website van het RIZIV

De meeste van onze kinesitherapeuten zijn gedeconventioneerd sinds 1 januari 2023.
Tarieven praktijk Op stap!

Honorarium 2024: €35/half uur in de praktijk en €37/half uur voor een huisbezoek

Ervaringen

Anikmama van Louise 15 jaar
Read More
Jullie zijn een superteam. Staan altijd met een lach klaar voor iedereen
Anneliesmama van Nelles 10 jaar
Read More
Mijn zoontje is al een hele tijd in therapie bij Praktijk op Stap! en nog nooit sputterde hij tegen. Hij komt altijd ook heel gemotiveerd en blij buiten. De leuke thema's en in de zomer zelfs een buitenparcours maken het voor hem allemaal heel leuk. En alle kinesisten verdienen een pluim, ze weten hoe ze een 'moetje' toch tof kunnen maken zodat het aanvoelt als een 'magje'. Een erg kindvriendelijke aanpak!
Miekemama van Vinz 10 jaar
Read More
Praktijk op Stap staat voor ons zoontje (en voor ons) voor samen op weg gaan. Zoontje vertrekt steeds met een glimlach, altijd vol enthousiasme want altijd supergezellig daar (ook al is het werkendag)! De kine staat altijd met raad klaar en je kan hen steeds bereiken als je hen nodig hebt! Zeker nog te vermelden: je wordt altijd onthaal met een glimlach! Geweldig om zo al lerend aan de slag te gaan!
Debbymama van Jesse 10 jaar
Read More
Praktijk op stap! staat hier al het 2de schooljaar op rij op de wekelijkse planning. We hebben onze zoon zien groeien en openbloeien. Zowel zijn zelfvertrouwen als zijn kunnen kreeg een extra boost. Hij kan er helemaal zichzelf zijn en wordt daarin ten volle gerespecteerd. Door de fijne speelse aanpak, is het geen vervelende klus maar een extra uurtje één op één aandacht.
Hannekemama van Bob 3 jaar
Read More
Met een klein hartje vertrok ons driejarig zoontje voor de allereerste keer alleen op kamp. Dankzij de uiterst professionele begeleiders, het beperkt aantal kindjes en de vele afwisseling had hij een onvergetelijke dag. Op het einde van de dag genieten de kindjes van een rustig ontprikkelmomentje waardoor ze niet oververmoeid naar huis terugkeren, wat heel uniek is. Bovendien kan je hun belevenissen meevolgen via de leuke foto’s die je toegestuurd krijgt. Een absolute aanrader!
Jasminemama van Casper 6 jaar
Read More
Voor ons is praktijk Op stap! een echte aanrader. De therapeuten zijn meelevend en geduldig en nemen echt de tijd om het traject af te stemmen op de noden van je kind. Ook als ouder kan je er vlot terecht met je vragen!

Contact

telefoonnummer

WhatsApp

adres

Poederleesteenweg 32
2460 Lichtaart

Invulformulier

Inspiratiemails

Schrijf je in voor deze mails

Mieke van Doninck

Gegradueerde in de kinesitherapie. Bijzondere beroepsbekwaamheid in de pediatrie

[email protected]

Mieke stelt zich even voor:

Mama van 3 en gepassioneerde kinderkiné en ondernemer.

Ik ben gefascineerd door alles op gebied van motoriek en welbevinden.

Ik hou van een leuke wandeling, supporteren voor mijn kinderen en mijn creatieve ideeën uitwerken.

Marlies Schraeyen

Master in de kinesitherapie – Specialisatie pediatrie Bachelor kleuteronderwijs

[email protected]

Marlies stelt zich even voor:

Ik ben bezige bij/energieke duizenpoot met een hart voor kinderen. Ik geniet ervan om kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling en hen te zien groeien en floreren.

De liefde voor het vak deel ik met mijn passie voor zingen, dansen, acteren en creatief bezig zijn. Ik vind het leuk om deze werelden te combineren en therapie een speelse, muzikale twist te geven. Leren wordt hierdoor echt een feest.

Jana Broeckx

Master in de kinesitherapie – Specialisatie pediatrie

[email protected]

Jana stelt zich even voor:

In de voormiddagen ben ik te vinden in een woonzorgcentrum in Dessel, daarna bij praktijk Op stap! Dit zorgt voor een leuke afwisseling tussen jong en oud.

In mijn vrije tijd vind je me regelmatig in de sporthal om te volleyballen of te turnen. Als je mij bij goed weer tegenkomt op de koersfiets of met mijn loopschoenen aan, mag je zeker eens wuiven.

Yana Van Eemeren

Master in de kinesitherapie – Specialisatie pediatrie

[email protected]

Yana stelt zich even voor:

Al van jongs af aan was mijn droom om kinderen te kunnen bijstaan bij het opgroeien en helpen in hun ontwikkeling. Met veel plezier help ik graag de allerkleinsten en lagere school kinderen met hun motoriek en psychomotorische vaardigheden, zowel in de praktijk als in het buitengewoon onderwijs.

Ik hou heel veel van zoetigheden bakken (en achteraf proeven) of samen met familie en vrienden te delen.

Lotte Rappé

Master in de kinesitherapie – Specialisatie pediatrie

[email protected]

Lotte stelt zich even voor:

Werkzaam als kinesitherapeut bij praktijk Op stap! en in een school voor buitengewoon onderwijs.

Ik ben graag creatief bezig en je kan me ook vaak vinden op het korfbalveld. Ik ben ook jarenlang actief geweest als jeugdtrainer en als animator op het speelplein, waar ik nu in het bestuur zit. Met deze hobbies is het dan ook niet verwonderlijk dat ik graag met kinderen werk en veel waarde hecht aan teamwork en een creatieve aanpak.

Ik focus voornamelijk op psychomotorische therapie, maar ik voer ook andere therapieën met evenveel enthousiasme uit.

Gitte Leysen

Master in de kinesitherapie – Specialisatie pediatrie & inwendige aandoeningen

[email protected]

Gitte stelt zich even voor:

Werkzaam in het ziekenhuis van Turnhout op de acute diensten, maar ook heel graag bezig met kinderen. Met ademhalingskinesitherapie bij op Stap! combineer ik deze twee werelden.

Ik vind het fijn kinderen de beste versie van zichzelf te laten worden, zodat ze goed in hun vel zitten.

In mijn vrije tijd sport ik graag en geniet ik van wandelingen in de natuur.